ОКРЕМИЙ САЙТ ДЛЯ КОЖНОГО ОСББ У ПОДАРУНОК!
Зміни у виплаті пільг та субсидій в ОСББ

Кабінет Міністрів України оприлюднив текст своєї постанови щодо зміни порядку нарахування і виплати пільг і субсидій в ОСББ. Постанова застосовується з 1 січня 2018 року.

Що змінилось:

Перше і головне: Кабінет Міністрів прямо визначив, що ОСББ не зобов’язані та не повинні враховувати в розрахунках зі співвласниками “нараховані” пільги й субсидії. Натомість ОСББ повинні враховувати виключно фактично отримані живі кошти, згідно з отриманими від органів соціального захисту списками. Кошти, які надійшли на рахунки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів, зараховуються ними як сплата відповідних внесків одержувачами пільг та житлових субсидій.

Друге, похідне від першого: відтепер “нарахуванням” і пільг і субсидій займатимуться самі органи соціального захисту населення. Тобто, не ОСББ повинно “нарахувати” пільгу (фактично надати знижку зі сплати внесків) громадянину, а орган соцзахисту. У перекладі на мову бухобліку це означає: Кабмін нарешті визнав, що нараховану, але ще фактично не перераховану пільгу чи субсидію держава винна не ОСББ, а конкретному громадянину.

Третє, похідне від другого: ОСББ зобов’язані повідомляти органам соціального захисту населення про зміну розмірів внесків до 3 числа місяця, наступного за звітним. Втім, більшість ОСББ і так це робила – тепер лише маємо пряму вказівку і встановлений граничний термін.

Сказане вище стосується не лише внесків на утримання, але й інших – включаючи на оплату електроенергії, природного газу, тепло-, водопостачання і водовідведення, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

Описаний вище порядок застосовується з 1 січня 2018 року.

Що в зв’язку з цим робити ОСББ?

1. Терміново, в довільній формі подати до органів соціального захисту населення інформацію про розміри внесків, які діяли в січні та лютому 2018 року – просто про всяк випадок.

2. Довести зміст прийнятих змін до відома співвласників.

3. Хто ще не почав цього робити з січня, почати з лютого 2018 року нараховувати повну суму внесків, без зменшення на суму пільг і субсидій, та зробити коригування за січень.

4. Чекати від управлінь соцзахисту “живих” коштів та списків пільговиків і субсидіантів з зазначеними фактично за них сплаченими сумами.

0

Publication author

Офлайн 4 роки

Добрий Дім

0
Коментарі: 2Публікації: 40Реєстрація: 22-12-2017
Авторизація
*
*
Генерація паролю